Hallituksen sote-malli sisältää paljon pahoja kompastuskiviä. Onko oikein se, että lisätään entisestään byrokratiaa ja sitä kautta kasvavan hallintohimmelin kuluja?

Onko oikein myöskään se, että kuntien itsemääräämisoikeuteen kajotaan merkittävästi ja kuntia itseään ei haluta kuulla?

Sote-malli on ainoastaan hallintouudistus ja rahojen siirtojärjestelmä, ei tavoittele kuntalaisen etua sosiaali- ja terveyspalvelujen laadun parantamiseksi. Omassa työssäni näen jo nyt oppilashuollon palveluiden haasteet. Korona on tuonut nämä ongelmat paremmin framille, mutta julkisuudessa nyt esille nostetut oppilashuollon asiantuntijaresurssien vähyys on ollut jo vuosi tiedossa.

Parhaimmat palvelut voidaan toteuttaa vain lähellä kuntalaisia. Palveluiden koordinoinnin siirtäminen maakuntiin, heikentää merkittävästi kuntalaisten tarpeiden kuulemista ja niihin vastaamista. Koulujen oppilashuollon palveluissa tämä tulee tarkoittamaan, palveluiden merkittävää heikentymistä entisestään; koulujen oppilashuollon asiantuntijoiden oppilastuntemus heikentyy, koulujen lakisääteinen velvoite hyvinvointityöhön yhdessä oppilashuollon kanssa muuttuu tehottomaksi, oppilashuollon aikaresurssi oppilasta kohden ei lisäänny vaan vähenee entisestään.

Kategoriat: Peruskoulu

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *